De wereld van Nijntje

NIJNTJE

Welkom op de website van Kunstspeeltuin 'de wereld van nijntje'.

Je kent nijntje vast wel?! Precies, dat lieve konijn van die mooie boekjes. Van Dick Bruna. En van de film misschien. Nijntje is op reis in de provincie Utrecht en komt nu ook bij jou in de buurt.

Ze vindt het heel erg leuk als je met haar in de kunstspeeltuin komt spelen. En met haar vriendjes natuurlijk. En niet zomaar spelen. Nijntje nodigt je uit om in haar boekjes te stappen. Alles is er echt en kun je vastpakken. Het huis van nijntje, maar ook het ziekenhuis en de boerderij. Dus pak een gieter om de bloemen water te geven in de tuin of een appel om aan de zuster van het ziekenhuis te geven. Er is van alles wat je nodig hebt om je eigen verhaal te spelen.

Hou je net als nijntje van tekenen?
Zij nodigt je uit om samen lekker te gaan tekenen. Gewoon op papier of op de glazen tekenwand en de speciale lichttafel waarop alles heel mooi wordt.  Ook kun je leren hoe Dick Bruna nijntje tekent.

Denk jij dat je niet kunt tekenen?
Dit zegt Dick Bruna, een van de beroemdste tekenaars van de wereld over zichzelf:

'Maar ik kán helemaal niet tekenen. Als ik een bed moet tekenen, ga ik eerst naar boven om te kijken hoe een bed in elkaar zit; dan schets ik het en van wat ik overhoud nadat ik alle overbodigheden heb weggelaten, maak ik iets.'

Hiermee wil hij zeggen, dat je niet hoeft te kunnen tekenen om te tekenen. Je moet het gewoon doen. En als je het heel erg vaak doet. dan kun je op een dag met je tekeningen een verhaaltje vertellen, net als Dick Bruna.

Kijk voor meer informatie, verhaaltjes, spelletjes, liedjes en beschrijvingen van alle vriendjes ook eens op www.nijntje.nl

Kunstspeeltuin 'de wereld van nijntje' bestaat uit kinderboekhuisjes en een tekenatelier.

Kinderboekhuisjes
Hier vind je het huis van nijntje, het ziekenhuis en de boerderij. Het zijn grote opengeklapte boekjes, waar je letterlijk in kunt stappen. Figuren en voorwerpen uit de boekjes zijn als draagbare stukken aanwezig. Je kunt het verhaal naspelen of zelf een verhaal verzinnen. De decors zijn zo laag dat volwassenen overzicht houden en hun kinderen zelfstandig kunnen laten spelen. Voordeel is dat kinderen niet gestoord worden in hun creatieve proces. Dit neemt niet weg dat de volwassene welkom is om mee te spelen, maar zich dan moet verplaatsen en vormen naar kinderniveau en –afmetingen. Hier zijn kinderen de baas. Voorlezen kan ook en is hier een bijzondere ervaring.

Tekenatelier
Het tekenatelier bestaat uit drie werkstations waar je zelfstandig of begeleid door kunstenaars kunt tekenen.

Er is een lichttafel waarop je op sheets en papier vrij kunt tekenen. Je tekening kun je projecteren via de overheadprojector zodat je in je tekening kunt spelen. Ook is er een grote glazen dubbele tekenwand, waardoor je elkaar ziet en waarop je elkaar of je omgeving na kunt tekenen. Er zijn boeken met foto's waarin je kunt opzoeken hoe iets er ook al weer uitziet. 
Op de film kun je goed zien hoe Dick Bruna te werk gaat. Je kunt als je dat graag wilt, proberen te tekenen met de technieken van Dick Bruna. Bijvoorbeeld door te schetsen, over te trekken op zacht papier en de lijnen in de groeven van het papier in te vullen met verf. Dan kun je je tekening ook nog overzetten op doorzichtige sheets zodat je kunt gaan spelen met kleuren.