De wereld van Nijntje

Wie zijn wij?


Kunstspeeltuin 'de wereld van nijntje' is een samenwerkingsproject van Het Wilde Westen, Het Huis van Aristoteles, Mercis bv en het Centraal Museum.
 
De kunstspeeltuin wordt financieel mogelijk gemaakt door Fonds voor Cultuurparticipatie, VSBfonds en de Provincie Utrecht. Wij zijn alle producenten, medewerkers, fondsen en locaties, De Cultuurfabriek in Veenendaal en Theater Aan de Slinger in Houten, die 'de wereld van nijntje' mogelijk maken zeer dankbaar.

Producenten:
Het Wilde Westen
Het Huis van Aristoteles
Mercis bv
Centraal Museum
Ars Longa
Toeval gezocht

Partners:
Fonds voor Cultuurparticipatie
VSBfonds
Provincie Utrecht

illustraties Dick Bruna © copyright Mercis bv, 1953-2013

 

Het Wilde Westen: initiatief en zakelijke leiding
Het Wilde Westen ontwikkelt, initieert en organiseert in Utrecht West activiteiten en faciliteiten op het gebied van kunst en cultuur. Het Wilde Westen kenmerkt zich door haar laagdrempelige en wijkgerichte aanpak. Activiteiten komen voor, door en met wijkbewoners, professionals en amateurs, tot stand. Er is veel aandacht voor groepen die normaliter nauwelijks met kunst en cultuur in aanraking komen.
Kunstspeeltuin 'de wereld van nijntje' is een voorstudie voor de te realiseren kunstspeeltuin op de nieuwe locatie van Het Wilde Westen, De Cereolfabriek in Utrecht. De kunstspeeltuin wordt een ontmoetingsplek voor het cultuurhuis, met een flexibele verplaatsbare inrichting, die eenvoudig kan worden aangepast op de wijkgerichte projecten en cursussen. Het Wilde Westen beoogt dat de kunstspeeltuin als inloopruimte met activiteiten een verbindende rol gaat spelen tussen de verschillende ruimtes en partners in dit nieuwe gebouw. Dit zijn naast Het Wilde Westen met ateliers, cursusruimtes, keuken en theater, een basisschool, sportzaal, een bibliotheek, naschoolse opvang en horeca.
 

Het Huis van Aristoteles: concept, ontwerp en projectleiding
Het Huis van Aristoteles maakt speelexposities en ateliers rond kinderboeken, kunst, natuur en wetenschap. Daarin staat het kind altijd centraal. De speelexposities stimuleren leren vanuit de eigen creativiteit en nodigen uit tot samen spelen. Na de sluiting in 2009 van de eigen locatie, het kindermuseum op de Westergasfabriek in Amsterdam, is Het Huis van Aristoteles op reis en werkt in opdracht van oa. musea, theaters, basisscholen en bibliotheken. Het meest recent is kunstspeeltuin ‘Hallo Wereld!' in DOK, bibliotheek te Delft en een kunstspeeltuin die meereist langs theaters door Nederland met Theater Terra's voorstelling 'Kikker is jarig'. Het Huis van Aristoteles werkt in Kunstspeeltuin 'de wereld van nijntje' samen met een wisselend team van kunstenaars. De website is gemaakt door Parkers.
 

Mercis bv: kwaliteit en prints
Mercis bv bewaakt sinds 1971 wereldwijd de auteursrechten van Dick Bruna. Tevens geeft zij de boeken in het Nederlands taalgebied uit en coördineert zij alle buitenlandse boekuitgaven. Daarnaast is Mercis nauw betrokken bij de ontwikkeling van alle producten. Zij controleert de kwaliteit van de gereproduceerde illustraties en de veiligheid van de producten zelf. Het doel is ruimte te geven aan de unieke kijk op het leven van ieder kind.
 

Centraal Museum: marketing en advies
Het Centraal Museum ligt in de binnenstad van Utrecht. Het oudste stedelijke museum van Nederland toont een collectie van oude en moderne kunst.
Het veel bezochte dick bruna huis is onderdeel van het Centraal Museum. Hier is een Dick Bruna-collectie ondergebracht met meer dan 7000 werken. Er is een permanente tentoonstelling waar kinderen en volwassenen kunnen kennismaken met het veelzijdige werk van Dick Bruna.
21 juni 2015 wordt nijntje 60. Dat wordt gevierd met 'Feest! nijntje 60 jaar' voor families met kinderen van 2-6 jaar en 'nijntje van 1955 tot nu' voor volwassenen. Te zien en te beleven van 20 juni t/m 20 september 2015 in de grote tentoonstellingruimte, met 1000 m2 educatief speelplezier.
Het Centraal Museum zet haar beleid in om potentiële nieuwe doelgroepen in stad en provincie aan zich te binden. Dit doet zij onder andere door het publiek centraal te stellen en bezoekers intensief te betrekken.
Het Centraal Museum werkt met Lesley Moore voor de vormgeving van beeld voor posters en boekenleggers van Kunstspeeltuin 'de wereld van nijntje'.
 

Ars Longa: vormgeving en realisatie van ontwerp
Ars Longa is gespecialiseerd in het ontwerpen en realiseren van creatieve concepten. Ze ontwikkelen en realiseren al twintig jaar tentoonstellingen, interactieve installaties, bijzondere multimedia producten en experiences voor oa. musea, bezoekerscentra en bedrijven.
 

Toeval gezocht: documentatie
Toeval gezocht onderzoekt, ontwikkelt en versterkt aspecten in de relatie tussen kunst en leren. Vanuit onderzoek, kennisuitwisseling, scholing en eigen projecten wil Toeval gezocht de potentie van het jonge kind en zijn onderzoeksprocessen zichtbaar maken en stimuleren. Met als doel het aandeel van jonge kinderen in culturele instellingen te versterken. De basis voor de werkwijze vindt haar wortels onder andere in de Reggio-Emiliabenadering. Documenteren van de (onderzoeks)processen van de kinderen speelt een wezenlijke rol in het werken met kinderen.
In samenwerking met Het Huis van Aristoteles zal Toeval gezocht een portfolio ontwikkelen om de verankering van dit project te kunnen waarborgen.